Svenskar och hår har en föränderlig relation till varandra, från mycket hår och naturlig hårväxt till hår endast på särskilda ställen och bortrakat på andra. Vad finns det för olika metoder för att ta bort hår egentligen?

sea-beach-holiday-vacation-largeSedan 1970-talet kan en trend synas vad gäller svenskar och hår på kroppen. Det är nämligen så att vi allt mer går mot den hårlösa varianten. Men vad är egentligen hår? Och på vilka sätt kan man ta bort oönskade hårstrån?

Enligt Vårdguiden 1177 består håret till det mesta av döda celler och bildas på liknande sätt som en nagel. Hårfärgen orsakas av mängden pigment i hårstrået. När håret blir grått börjar bildandet av pigment att minska eller så har det upphört helt.

 

Ett hårstrå på huvudet kan finnas kvar i 2-5 år. Sen lossnar det och ersätts av ett nytt hårstrå” – Vårdguiden 1177

Olika metoder passar olika personer

Men hur blir man då av med hår på bästa sätt? Det finns massor av olika tekniker och metoder som råder bot på envis eller generande hårväxt. Ett sätt är att kontakta experter i saken, som de på www.drtore.com. I annat fall kan en även ta bort hår på egen hand. I Expressen listas ett antal olika metoder som kan vara värda att känna till, bland annat fungerar pincett utmärkt – om det är ett mindre område på kroppen det gäller. Vax ger en fräsch känsla och är enklast att använda med färdiga remsor som man kan köpa i de flesta välsorterade butiker. Sedan finns även epilator, hårborttagningskräm samt klassiska gamla rakhyveln.

Innan du bestämmer dig för vilken metod som passar dig och det hår du ska ta bort kan det vara bra att läsa lite mer fördjupat kring just hårborttagning och vad permanent hårborttagning innebär. Det kan du göra här, i en artikel i Sveriges Radio.

 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.