Vi svenskar verkar älska att flytta. I alla fall om man jämför med resten av EU-länderna. Av de svenskar som bor i storstäder har runt hälften flyttat inom en femårsperiod.

Att flytta kan både vara roligt och jobbigt. Det är nämligen väldigt kul att få en helt ny bostad som man kan inreda hur man vill, men det tar både tid och kraft att orka med flyttstädning och själva flytten. Vi svenskar är dock rätt bra på att flytta. Faktum är att vi är bäst i hela Europa på att flytta, eller vi flyttar i alla fall mest. Hela 47 procent av svenska storstadsbor har flyttat under en femårsperiod och 38 procent av resten av landet har gjort det. Detta går att jämföra med 21 procent för hela EU.

Flyttar allra mest

På byggahus.se kan man läsa om denna undersöflytta-kopahus-packakning, som också visar att det endast är mellan 5 och 15 procent av befolkningen i den södra halvan av EU som flyttat de föregående fem åren. I Nederländerna, Tyskland och Frankrike är andelen mellan 20 och 30 procent. Men de nordiska länderna ligger alltså i topp och vi svenskar flyttar allra mest. Att vi svenskar flyttar mer än dubbelt så ofta som resten av Europa kan tyckas lite märkligt med tanke på att vi har reavinstskatt vid bostadsförsäljningar och en rätt allvarlig bostadsbrist i storstäderna. Å andra sidan är det så att vi har en högre andel högskoleutbildade än andra, som ofta lämnar sin hemort för att byta upp sig bostadsmässigt i takt med att inkomsten ökar.

Varför vi flyttar

En annan anledning till att vi flyttar mer än andra är för att vi har många lägenheter och bostadsrätter, vilket gör det enklare att flytta. I många andra EU-länder äger en stor andel egna fastigheter och detta gör det svårare och dyrare för dem att flytta. Några andra anledningar till att vi flyttar mer är:

  • Att vi gillar att köpa nytt, renovera och sedan sälja igen.
  • Att vi har mycket enklare byråkrati än länderna framförallt kring Medelhavet.
  • Att de flesta av oss har det gott ställt och klarar av extra kostnader som kommer med flytt.
 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.