Många svenskar vill ta lån nu i sommar för att kunna göra den där semesterresan eller unna sig något extra under semestern. Men det är inte bara i sommar som folk vill låna. Överhuvudtaget så är vi svenskar väldigt benägna att låna pengar.

709283-cash-in-hand (1)

Var tionde svensk funderar på att ta ett lån under sommaren, rapporterar ltz.se. Runt 300 000 svenskar kan tänka sig att ta lånet för att kunna åka på en semesterresa. 230 000 vill istället låna till en renovering medan ungefär 220 000 svenskar kan tänka sig att låna pengarna till en ny motorcykel eller bil. Detta visar en undersökning som företaget Emric har gjort. Affärsområdeschefen på företaget tror att så många kan tänka sig att låna under sommaren för att de vill unna sig något extra på sin semester och för att kunna möjliggöra sina planer.

Svenskarna lånar allt mer

Var tionde svensk kan låta mycket men faktum är att vi svenskar haft en stor aptit på att låna pengar de senaste åren. Blancolånen växte kraftigt, från 83 miljarder år 2001 till 197 miljarder under 2013. Kronofogden säger att anledningen till att lånen ökat så mycket är för att inställningen till dem har ändrats. Förr tog man ett lån för att köpa en bil eller något dyrt men nödvändigt till hemmet. Nu är det många som tar lån för att betala av andra lån men de betalar även en mjölk i affären eller en bok på nätet med lånade pengar. De gör alltså väldigt små köp med pengar som de egentligen inte har, skriver Svenska Dagbladet. I och med detta lånande sprids en illusion om att alla har råd med det mesta och det har nästan blivit som en rättighet att faktiskt handla för pengar som man inte har.

Har hög kreditvärdighet 10232177-loans-inscription-on-red-billboard

Men att svenskarnas ökande lånande skulle vara ett stort problem håller inte alla med om. Det är nämligen så att majoriteten av svenskarna klarar av ett lån. Hela 3,2 miljoner svenska privatpersoner får toppbetyg när det gäller kreditvärdighet och ytterligare 2,5 miljoner får näst högsta betyg, rapporterar Dagens Nyheter. De flesta svenskar har alltså både betalningsförmåga och betalningsvilja, vilket innebär att det är fritt fram att låna. Men som med alla beslut man tar här i livet gäller det att tänka både en och två gånger innan man tar lånet. Några saker man kan ta ställning till innan man lånar är dessa:

  • Var får jag det absolut bästa lånet? Man kan ansöka om lån hos exempelvis https://advisa.se/ . De jämför lån och räntor hos olika aktörer för att hitta det allra bästa lånet.
  • Vad ska pengarna användas till? Det är aldrig bra att bara låna för att kunna klara av ekonomin eller betala av andra lån. Lånet ska vara till något speciellt som en utbildning eller en bil.
  • Har jag verkligen råd att ta ett lån? Tänk alltid på att lånet ska lämnas tillbaka och ränta ska betalas under tiden. Har man inte råd att varken betala tillbaka eller betala ränta, bör man hålla sig långt borta från att låna pengar.
 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.